torstaina, kesäkuuta 11, 2009

Lastenkirjoja - Muistoja lapsuudesta ja tunnelmointia

Lastenkirjat ovat ihania!!! Ne on kylläkin säilytettävä korissa ylhäällä, että perheen pienin ei tuhoa niitä täysin - kuvakirjat ja romut ovat pienenkin saatavilla; revittyjä, syötyjä, ruokatahraisia.. Mutta tässä mielestäni ihanimmat;

Tämä kirja piti ostaa kun näin kaupassa..meillä oli se kotona kun olin pieni..mihin lie kadonneet kaikki Tammen kultaiset kirjat kotoani - niitä oli monia. Tämä kuva on jäänyt muistoihini..se oli niin surullinen..pieni karhu jäänyt yksin palavaan metsään.
Niin tunnelmalliset kuvat näissä vanhoissa kirjoissa. Ihanaa kun niitä on kaupoissa, pitäisikin ostaa niitä lisää - ainakin Tyytymätön pikku vasikka ja Antti autotehtaassa ovat sellaisia joiden muistan olleen kivoja.

Tämä kirja löytyi talvella Citymarketin ALE-korista. Elsa Beskow (1874-1953) on Ruotsin tunnetuin sadunkertoja. Hän ehti elinaikanaan kirjoittaa ja kuvittaa nelisenkymmentä satu- ja kuvakirjaa, joita on yksinomaan Ruotsissa painettu miljoonia kappaleita ja uusia painoksia otetaan jatkuvasti.Elsa Beskowilla on suora tuntuma pienen lapsen maailmaan, jota hän rakastavasti tarkkailee lapsen päivittäisissä leikeissä. Kirjailjan asiantuntemus, eloisuus ja lempeä huumori ovat säilyttäneet hänen kirjansa tuoreina, vaikka lukijasukupolvet vaihtuvatkin. Beskow luo lapsille maailman, jossa elämä on yksinkertaista ja suurenmoista ja täynnä luottamusta. Beskowin suurin ansio lienee se, että hän saa lukijansa huomaamaan arkipäivän jännittävyyden.A.A. Milnen Nalle Puh-kirjat ovat paljon tunnelmallisempia kuin Disneyn versiot - vaikka ei niissäkään mitään vikaa ole.

Richard Scarryn kirjoissa riittää tutkittavaa ja ihmeteltävää pienille ja isoillekin lukijoille pitkäksi aikaa. Pienen pieniä yksityiskohtia, huumoria ja oikeaa tietouttakin.Mukavaa torstai-päivää!
8 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Meillä on ihan samat lempparikirjat! :)
Tammen Kultaisissa on ihania myös ne Pikkuäiti -kirjat.

Ilon Wiklundin kuvittamia kirjoja rakastan kuitenkin eniten. Uusista kuvittajista Virpi Talvitie on suosikki. Satu, joka oli totta, on koskettava. Matka joulun taloon myös. Ja Pitkä, pitkä matka. Ruotsinkielisistä Sammeli kom!
Scarry kirjat, samoin Kunnakset uppoavat kyllä poikiin hyvin!

Suloiset nuo pallerokädet kuvien reunoissa! Miten kaipaankaan noita pieniä tahmatassuja, kuolantuoksuisia sormia ja niiden pulleroa otetta äidin kaulalla...

Pieni Lintu kirjoitti...

Kiitos ihanista sanoistasi - tämä on ollut rankkaa aikaa tuon tahmatassun kanssa, mutta täytyy yrittää kuitenkin nauttia siitä kun lapset ovat pieniä!! :)

S kirjoitti...

Elsa Beskowin kuvitukset ovat jotain NIIN ihanaa!!!!

Hanna-Maria kirjoitti...

Mäkin muistan nuo Tammen kirjat. On aivan ihanaa kun niitä löytyy nykyään jo kaupoista, vaikka ei kyllä kaikkia.

Maaka kirjoitti...

Mä katsoin kans että sopevat pienet kädet näkyy kuvis :)

Mä tunnustaudun kirjafriikiksi. Kirja-ale, oioioi.

Tammen kirjat muistan, muttei mitään mielikuvia niistä. Mä kuuluin tenavana kikero-kirjakerhoon ja onneksi ei oo niitä kirjoja siskonpojille annettu vaan nyt on omilla tenavilla.

Ei oo äiti juuri niitä mulle ehtinyt lukemaan, niin kuin en minäkään omilleni, mutta nyt hän lukee niitä meidän lapsille :)

Pieni Lintu kirjoitti...

Miehen kotona on paljon Lasten kirjakerhon kirjoja. :) Noi Tammen kirjat oli varmaan mun isiveljille ostettuja.

Mia kirjoitti...

Tammen kirjat on kyllä ihania! Meidän pojat on aina tykäneet siitä viisi pientä palosotilasta tai jotain sinnepäin (kirja taitaa olla mummolassa nyt). ;)

Sokrutin kirjoitti...

Meillä luetaan eniten luetut on Puppe, Richard Scarry, Mauri Kunnaksen Koiramäki. Muita sitten satunnaisesti. Itse "inhoan" Disneyn klassikko satuja kuten "Nemoa Etsimässä" tai muita kuten "Lehmäjengi". Hirveetä luettavaa, elokuva jeesh mutta ei kirjoina.