maanantaina, joulukuuta 08, 2014

Suuri lautapelipostaus

BoardgamesLupailin kerran AIEMMIN näyttää mitä meillä on isossa kaapistossa makuuhuoneessa. Sehän on täynnä lautapelejä! Kuvassa näkyy vain osa peleistä. Esittelen tarkemmin muutamia mainitsemisenarvoisia. Kerrohan myös omista lemppareistasi, etsimme jatkuvasti uusia kivoja pelejä.

Tykkäämme peleistä, joissa pitää vähän ajatellakin..sellaiset, joissa vain heitellään noppaa ja kierretään ympyrää tuntuvat tylsiltä. Kuten huomaat meiltä ei löydy edes Kimbleä tai Monopolya..meillä on lapset pelanneet kunnon pelejä jo ihan pienestä. Monet lastenpelit aliarvioivat lasten kykyjä. Tämä tuotti ongelmia kun ekaluokkalaisen piti ottaa lautapelipäivänä peli mukaan kouluun, oli vaikea keksiä sopivaa peliä, jonka säännöt poika osaisi selittää muille, itse kyllä osaa pelata vaikka mitä.


I promised EARLIER this year to show what we have in this huge cupboard. Like you see we have few boardgames. Our favorites are Carcassonne, Ticket to ride, Tikal, Dixit etc. My hubby likes Caylus and Samurai. Kids love Carcassonne. We don't like Monopoly, Kimble or other boring games..haha!


 Lautapelien parhaimmistoa; Naamiotrilogia, josta perus Tikal on ehdottomasti paras. Tikal on ehkä mun lemppari ikinä. Tätä ollaan pelattu myös netissä kaukana asuvien ystäviemme kanssa. Tosi hauskaa!


 Kivaa rakentelua ja kepeää pelaamista, vähän tuurielementtiäkin näissä mukana, mutta tykkään silti. Menoliput ovat kyllä kivoja kaikki! Menolipussa on tarkoitus rakentaa junaratoja saamiesi kaupunkien välille, kilpailijat eivät tiedä toistensa kaupunkeja ja välillä voi tulla vähän ruuhkaa ja joudutkin kiertämään kaukaa. Mukava peli ja onnistuu myös lasten kanssa, jotka osaavat lukea. Mieheni suosikkeja; Samurai ja Caylus. Caylus on todellinen lautapelinörtin peli, en välitä tästä - liian vaikea, opasvihkokin on pikemminkin kirja. Samuraita on helppo pelata, olemme pelanneet tätä lastenkin kanssa ja nuorin oli silloin jotain 5-vuotias. Samuraissa on silti vaikea pärjätä jos vastustaja on pelannut paljon, siksi kai en niin kauheasti siitä tykkää..heh!


 Lasten kanssa pelattavia, kivoja koko perheelle tai ihan aikuisillekin. Ei tarvitse osata lukea ja säännöt ovat helpot eikä pelikään kestä kauaa. Näitä meillä lapset ovat pelanneet ihan pienistä saakka. Pingviini-peli on nopea oppia, siinä siirrellään pinguja ja kerätään kaloja, lopuksi täytyy laskea omat kalansa joten tulee vähän laskuharjoituksiakin samalla, pitää vähän juonitellakin. Farlander on alueen valloitusta. Diamantissa taas otetaan vähän riskejä, säkäpeli - tuleeko vaaroja vai aarteita. Lohikäärmeiden aarre on taas muistipeli, mutta ei ihan tavallinen kuitenkaan.


 Illanistujaisissa on aina yleensä vähintään se yksi, joka ei tykkää lautapeleistä niin kamalasti. Tai aikaa ei ole opettaa pitkäveteisiä sääntöjä. Näitä kannatta silloin harkita. Dixit on huippu, meillä on lisäkorttejakin hommattu niin paljon että kuten kuvasta näkyy ei laatikkoon mahdu. Dixitissä on hullunkurisia kortteja ja niistä vuorollaan keksitään vihjeitä vähän Kymppitonni-tyyliin. Meidän kesäiltojen suosikkipeli mökkiporukalla! Tämä on hauska lastenkin kanssa, pienet kylläkin usein esittävät ehkä vähän läpinäkyviä vihjeitä.

Villa Paletti on tornin rakentamista, ei saa romauttaa. Zak Pakissa täytyy suunnitella kuinka saa kuutiot mahtumaan kyytiin, tosi hyvää hahmotusharjoitusta ja laskemista myös lapsille!Carcassonne totta kai! Lisäosiakin löytyy vino pino, ei suinkaan jokaista ja kaikkia ei viitsi käyttää kerralla - pelistä tulee niin pitkä. Peruspeli+ Kirkot ja kievarit-lisäosa on nyt minun ja meidän ekaluokkalaisen melkein jokapäiväinen pelivalinta, niin että lapsille sopii myös! Pelissä rakennetaan pelilautaa pala kerrallaan, kehittää hahmottamiskykyä lapsilla.


Jos tykkää Carcassonnesta niin saattaa tykätä myös Alhambrasta!

Mikä on sinun lempipelisi?
What's your favorite game?26 kommenttia:

Syvältä.Sanna. kirjoitti...

Olipa tosiaan kokoelma ja täytyy myöntää että valtaosa minulle tuntemattomia pelejä. Me olemme tylsiä ja lempipeleinä toimii (lapset 3-7V. välillä) afrikan tähti ja muuttuva labyrintti.

PikkuBertta kirjoitti...

Juuri mietin, että minkä pelin ostaisin viisivuotiaalle...oikealle pelipojalle lahjaksi....sainpa sulta muutama kivan vihjeen...kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Mä haluisin Pekingin Mysteerin! Muistan, että tykkäsin siitä ihan hulluna pienenä ja nyt haluisin sen muksulleni <3

Pieni Lintu kirjoitti...

Ei se tee tylsäksi ihmistä jos tykkää eri asioista kuin joku muu. ;)

Pieni Lintu kirjoitti...

Meillä on lastenpeleistä Eläinpyramidi josta meidän kuopus on myös tykännyt, ei niinkään lautapeli vaan pelkkä peli. :D

Pieni Lintu kirjoitti...

Miten mulla on mielikuva että koulukaverillani oli se ja se oli jännittävä!! :)

Maaka kirjoitti...

Meidän lemppari taitaa kyllä tällä hetkellä olla kimble. Sitä kun voi pelata vaikka pikkuveljet sekaavat vieressä :) Parasta tietty jos äiti/isä on pelissä mukana (ja syömisestä tehdään iso show ;) ) mutta onnistuu keskenäänkin.

Muutenkin suosimme aika lyhyt kestoisia pelejä... samasta syystä :D Korttipelinä ski-bo. Klassikoista tietty Othello. Kaleidoa pelataan ainakin joululomalla. Satunalle pelit on mukavia pienen väen kanssa.

Afrikan tähti meiltä puuttuu, mutta on joululahja harkinnassa. Älyttömän kallis vain deluxmalli jonka nappulat pysyis paremmin tallessa. Siinä kans pelis jossa ei huijaaminen oikein onnistu ja vältytään tappeluilta! Ja eri ikäisille sopiva. Blokusta lapset pelaili reissulla kavereiden kanssa.

Pieni Lintu kirjoitti...

Othello myös löytyy ja voi että miten huono siinä olenkaan!! ;)

Marika kirjoitti...

Voi mikä ihana määrä pelejä! Tykkään lautapeleistä kyllä hyvinkin paljon, enkä osaa sanoa mikä olisi suurin lemppari. Ehkäpä Blokus nyt ainakin! Lapsena pelasin kaverin kanssa Vampyyrien yö peliä ja se oli ihan pakko hommata itsellekin tässä ihan hetki aikaa sitten. Vieläkin se oli yhtä hyvä :)

Pieni Lintu kirjoitti...

Pelaaminen on mukavaa. :) Itse ole tosi laiska opetteleen uusien pelien sääntöjä.

Matkatar kirjoitti...

Tämähän oli ihana postaus! Meilläkin on aina pelailtu lautapelejä lapsesta alkaen ja myöhemmin omien lasten kanssa. Minun suosikkini on Carcassonne, se on tosi kiva! Entä onko teillä Labyrinttipeliä? Sitäkin on kaikenikäisten lasten kanssa tosi kiva pelata!!!

Pieni Lintu kirjoitti...

Voi mä rakastin Labyrinttiä, meidän kavereilla oli se kun olin lapsi. Pitkään mietin, että pitää ostaa meille se, mutta kerran kaupassa näytin pojille sitä niin ne sano yhteen ääneen, että päiväkodissa oli se ja se oli tosi tylsä. :D Jäi sitten ostamatta, tuskin me miehen kanssa sitä kahdestaan jaksettais pelata. :D Vaan on tuota Lohikäärmeen aarre-muistipeliä pelattu paljon ihan aikuisten kesken ja muistaakseni sen ollaan ostettu ennen kun meillä oli ees lapsii. :D

you-wee because kirjoitti...

My favourite games are known as 'camera' and ' catnap'... ;-))

Pieni Lintu kirjoitti...

I've done both today! ;)

Maija (StyleC) kirjoitti...

Oi, komea on teidän pelikaappi! Melkein kaikki omat suosikit sieltä jo löytyykin, mutta lisäksi Le Havre, 7 Wonders ja Catan on sellaisia mistä tykkään tosi paljon. Noissa on kyllä jonkin verran laskemista, että vaikea arvioida miten pienten lasten kanssa onnistuu. Tosin jos teidän lapset pelaa esim. Puerto Ricoa niin sujuu varmasti nuokin :)

Unknown kirjoitti...

Vau, tuossa on jo muutamaksi illaksi puuhaa! Meillä on koko perheen suosikki Rummikub, tosin meillä ei hirveästi ole vaihtoehtoja sille :)

Pieni Lintu kirjoitti...

Catan meillä on korttipelinä, kavereiden luona pelattu kunnon peliä. :) Toi 7 wonders kuulostaa tutulta, mun pitää melkein katsoa tuota alimmaista kaappiakin, joka ei kuvassa ollut auki! :D Mies on ostanut paljon pelejä, mutta monet on jääneet opettelematta. ;)

Ei meillä lapset Puerto Ricoa ole vielä pelanneet. :) Tuo Le Havre pitää tsekata.

Pieni Lintu kirjoitti...

Tuota Rummikubia meillä ei taida olla.

Paluumuuttajatar kirjoitti...

Lautapelejä tässä olen etsimässä lahjoiksi ja päädyin otsikkosi johdosta tänne. Kiitos vinkeistä. Meillä tykätään tosi paljon 7 Wonders-pelistä, johon ostin täksi jouluksi lisäosan. Dominion on toinen suosikki. Vanhojen hyvien aikojen vuoksi ostin myös Istanbul-pelin, koska perheemme asui siellä 13-vuotta. Palasimme tänä kesänä takaisin Suomeen. Vielä on muutama peli mietinnässä kummipoikia ajatellen.

Pieni Lintu kirjoitti...

Tota 7 Wonders-peliä on nyt niin moni kehunut, että täytynee katsoa Lautapelioppaasta. :)

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on tapana ostaa aina silloin tällöin jouluksi joku lautapeli, siis perheen kesken pelattavaksi. Pyörittelin pitkään tuota 7 Wondersia käsissäni (pssst! Anttilassa kaikki lelut ja lautapelit nyt plussakortilla -30%!), mutta vaikutti sellaiselta peliltä jonka sääntöjen opiskeluun menisi ikuisuus. Liikaa elementtejä ja liikkuvia osia, you know. Päädyin sitten Menolippuun :) Mietin eka että onko vähän lasten peli (meillä siis kaksi aikuista lasta+vanhemmat), mutta tykätään pelailla esim Carcassonnea joten Menolippu päätyi ostoskoriin, tein pikagooglauksen siellä hyllyjen välissä ja oli saanut hyviä arvosteluja. Onpahan tekemistä joulun pitkiksi pyhiksi :)

Pieni Lintu kirjoitti...

Kyllä - I know! Ja mä olen niin Menolipun ystävä, sopivan kevyt peli! :) Ja tosiaan meillä on parit versiot, Eurooppa jne..tosin tuo alkuperäinen on paras pohjaltaan mielestäni. :)

Laura kirjoitti...

It looks like you have plenty of games to play throughout the winter months. Our family really enjoys a game called Apples to Apples… it can be very silly!

Anneli kirjoitti...

Onpas teillä hieno kokoelma lautapelejä!
Meilläkin tykätään pelata (sekä aikuisten kesken että koko perheen kanssa). Oma suosikkini taitaa kyllä olla perinteinen Hotel, ehkä osin nostalgiasyistä =) Mutta Menolippu, Carcassone ja Mah Yong ovat myös meillä paljon pelattuja. Ja Thurn und Taxis. Ja pukinkontista löytyy tänä vuonna lapsille (kohta 5v ja 7v) Superfarmari, katsotaan mitä siitä tykätään.

Pieni Lintu kirjoitti...

If you like silly games try Dixit! :)

Pieni Lintu kirjoitti...

Tuo Thurn und Taxis on jostain syystä jäänyt vähälle meillä. Pitäisi oikein ottaa joku kerta sellainen tavoite, että pelattaisiin jotain muuta kuin noita ikuisia suosikkeja. :)