maanantaina, joulukuuta 06, 2010

Piiperrystä
Kuinka moni ostaa joka kauppareissulla muovipussin tai useitakin?

Me ei olla ostettu vuosikausiin muovipusseja. No pääsyy on rahallinen säästö ja nyt kun on vuosia käyttänyt kangaskasseja niin on huomannut miten kamalia ne muovipussit ovat jos joskus kauppakassit jää kotiin.

Kun yhden teräväkulmaisen ostoksen laittaa muovipussiin niin koko pussi onkin jo risa. Muovikassit hajoilee kannettaessa. Reikäisiä ei enää voi käyttää edes roskapussinakaan sitten. Kyllä sitä rahaakin tosiaan säästyy joitain pennosia, kaupassa käydään pari kertaa viikossa ja yleensä ruokaa tuodaan 2-4 muovipussillisen verran.

Ne luonnonvalkoiset kangaskassit ovat aika ruppanoita. Itse ompelin reilu 1,5v sitten 4kpl vuorikankaallisia kangaskasseja käyttäen kaupan muovipussia mallina. Kestää, ei mene rikki kantaessa, ei repeile vaikka mitä laittaisi laukkuun, hintaa näille ei tullut juuri mitään kun vuorikankaaksi käytin pinnasängyn pussilakanoita, päällyskankaaksikin olisi voinut valita kierrätysmateriaalia! Kangaskasseja voi pestä ja myös korjata jos jostain joskus meinaisi repsahtaakin.

Luontoa säästävyydestä nyt ei tiedä. Joidenkin tutkimusten mukaan pahimpia ovat paperikassit ja kangaskassitkin jos ne heittäisi luontoon. Muovipussin ostamatta jättämisellä ei luontoa juurikaan säästetä.Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta syksyllä:

"Ekokuluttamisessa huomio kiinnittyy liikaa pieniin asioihin, joilla ei todellisuudessa ole juurikaan merkitystä, Helsingin Sanomat kertoo tänään kuluttajasivuillaan.
Näihin kuuluvat lehden mukaan muun muassa laturin irrottaminen pistorasiasta latauksen jälkeen, tuontiruuan välttäminen, posliinikupin käyttäminen kertakäyttömukien sijaan, muovikassien välttäminen ja verkkolaskun valitseminen paperilaskujen sijaan.
Tällaisista valinnoista kertyvä energiansäästö ja vaikutus ilmastonmuutokseen on usein mitätön, vaikka kaikki tekisivät samoin. Tärkeämpää olisi ottaa ympäristöasiat huomioon isoissa päätöksissä, kuten asunnon hankinnassa ja liikenteessä.
Eniten päästöjä vähentävät lämmitysenergiassa säästäminen, autoilun ja liharuokien välttäminen sekä vihreään sähköön vaihtaminen." Muovipusseista on kirjoittanut myös Uusi Suomi:

"Suomalaisen kauppakassien ilmastovaikutustutkimuksen tulokset ovat yllättäviä: ekologisinta onkin käyttää harmaata kierrätysmuovipussia. Kyse ei ole mistään muovipussien erikoismallista, vaan esimerkiksi S-markettien harmaat perusmuovipussit ovat tällaisia.
Kierrätysmuovikassi voi olla myös muun värinen. Sen erottaa muista alalaidan tekstistä, siinä lukee aina "uusiomateriaalia" ja prosenttiluku, yleensä 60 tai 90.
Toiseksi paras vaihtoehto ostosten kuljettamiseen on paperikassi, ja kolmanneksi paras tavallinen perusmuovikassi. Yllättävää on sekin, että tutkimuksen mukaan näiden kahden ero on ilmaston kannalta niin mitätön, että käytännössä voidaan puhua tasapelistä.
Todellinen jättiyllätys on se, että vihoviimeiseksi kassien hiilijalanjälkivertailussa jäi biohajoava muovikassi. Tästä yllättyi myös Suomen ympäristökeskuksen asiantuntija Helsingin Sanomien haastattelussa.
Kangaskassi on hyvin ekologinen vaihtoehto, mutta sitä pitää käyttää keskimäärin 53 kertaa, jotta se olisi ilmaston kannalta parempi kuin jatkuva muovikassien käyttö. Jos huomioon otetaan myös vesijalanjälki, puuvillakassia olisi käytettävä 324 kertaa muovi- tai paperipussiin nähden.
Tutkijat yllättyivät myös kangaskassin ilmastovaikutuksista."


No meidän kangaskasseja on käytetty vähintäänkin tuon 53 kertaa. Enemmänkin, paljon enemmän. Ja onhan se ihana pakata kassalla ostoksensa suloisiin polkadot-kuviollisiin puuvillakasseihin kuin rumiin ja repeileviin muovipusseihin, joiden kanssa menee vain hermot ja käsiin sattuu painavia muovipusseja kantaessa! Eikö niin!?


20 kommenttia:

Demetrius kirjoitti...

Hankalaa on kun ei osaa suojella luontoa oikein :-}

Mutta kyllä, pienillä valinnoilla on merkitystä ja tuo on tuhannesti kauniimpi kuin muovikassi.

zanne kirjoitti...

Minäkin olen tosi harras kangaskassien kannattaja!!

Mulla on täällä sekalainen kokoelma eri kokoisia kangaskasseja eri tarkoituksiin. Just kattelin yhtä kassia joka on jo 10 vuotta vanha, että alkaa olla aika ohut, ja sitä on VARMAAN käytetty sen 53 kertaa, ehkä jopa 530 kertaa.

Pääasiallinen syy kangaskassien käyttöön on mulla se että säästävät rahaa, on mukavampi kantaa, kestävät paremmin ja ovat kyllä paremman näköisetkin!

Hienoa että löytyy muitakin "kassi-almoja" :-D

Noora kirjoitti...

Muovipussien repeily on tuttua ja tympeää!Järkevä vaihtoehto siirtyä kestävämpään ratkaisuun:)

Sude kirjoitti...

Minullakin on jo kolmisen vuotta ollut päivittäisessä käytössä sama kirpparilta ostettu kangaskassi. Jos ei siinä ole yhtään luontoa säästynyt, niin johan on ihme. Rahaa ainakin on säästynyt :)

Minna kirjoitti...

Tykkään kangaskasseista niiden ulkonäön takia (jaa miten niin turhamainen?), mutta valitettavan usein myös se muovipussi tarttuu mukaan kaupasta. Ärsyttää se, kuinka niitä kertyy nurkkiin. :[

Oli kiva lukea noista tutkimuksista ja tieto oli hämmästyttävää. Toisaalta on sääli jos nuo pienet arjen teot kuitataan mitättömiksi, niistähän ne ympäristöteot jokaisen kohdalla alkavat. Kai siinäkin on joku pointti, että kaatopaikoilla on vähemmän tavaraa? En tiedä, että jätteenpolttolaitoksia olisi niin paljon, että kaikki muovipussit poltettaisiin energiaksi... Eikös se sekäjäte kaatopaikoille mene useimmiten muovipusseissa?

Oli kuinka oli, kangaskassit on kivoja!
Tulipas pitkä kommentti, huh, ihan innoistuin aiheesta! :D

SusuPetal kirjoitti...

Hauskan näköinen kangaskassi.

Kangaskassit ovat mukavia, kun niistä voi tuunata itselleen ihan oman näköisen.

Pieni Lintu kirjoitti...

Meillä ainakin roskat menee muovipusseissa roskikseen, ostetaan kyllä sellasia ihan roskapussi roskapusseja, semmosia rullia missä on monta, taitaa maksaa 1-2 e rulla.

Unknown kirjoitti...

Käytän kangaskasseja suurimmaksi osaksi.Kun muovikassit alkaa loppumaan roskapuseeina menen kauppaan ilman omia kasseja ostan muovikassit. Roskapussina muivikassi on parempi kuin mustat jätepussit joita myydään, ne vasta repeilee jne.

Anonyymi kirjoitti...

Jos kangaskassi on tehty kierrätetystä kankaasta niin sen ympäristöystävällisyys paranee reippaasti.

Meillä on pari jättikassia ja tavis kangaskasseja. Pyrin siihen, että autossa olis aina jokin kestokassi. Jos ei ole, ostetaan muovikassi. Välillä keittiön roskapussi- eli muovipussivarasto ehtyy, välistä pursuaa pusseja. Siitä huomaa, kuinka hyvin/huonosti on muistettu kestokasseja käyttää...

Pieni Lintu kirjoitti...

Aivan anonyymi - kierrätys kunniaan! :)

Katja kirjoitti...

Pääsääntöisesti meilläkin käytetään kangaskassia, mutta joskus ostan sen muovipussinkin. Mieluummin sen kuin paperikassin. Muovipussi käy roskapussiksi tai jos menee pahasti rikki, sen voi täällä laittaa energiajätteeseen ja se päätyy energiaksi.
Täysin kierrätyskankainen kauppakassi olisi varmaan ekologisin, mutta sellaista ei ole itselläkään :)

Kikka kirjoitti...

Täällä kanssa vannoutunut kangaskassien käyttäjä.
Jos TOSI harvoin joudun ostamaan muovipussin, ja voi että se risoo!

Roskispusseina meilläkin on muovipussit, joko niitä rullissa myytäviä, iskän kaapista vietyjä tai niitä vaatekaupoista saatuja...

Luin myös jutun hesarista, rupesi jonkun aiemman kommentoijan tavoin harmittamaan, että ne arjen pienet teot (melkein) leimattiin merkityksettömiksi.

Kirsikka kirjoitti...

Meillä on aina kangaskassit joa vaan ne muistetaan ottaa mukaan. Välillä ostetaan muovipusseja, mutta johonkin ne roskatkin on pakattava. Meillä nykyiset kassit ovat olleet käytössä jo vuosia ja alkavat olla sen näköiset...Tekisi mieli uusia, mutta kun vanhat vaan kestää ja kestää...Mutta jospa niille keksisi jotain muuta käyttöä :o Tuo tutkimus kuulostikin kiinnostavalta!

Pieni Lintu kirjoitti...

Kiva kun on tullut kommentteja - laukkuasia puhuttaa näemmä. :)

savisuti kirjoitti...

Ihana itsetehty kassi. Yritän minäkin kuljetella kasseja mukanani mutta joskus kyllä joudun ostamaan myös muovikassin, valitettavasti.

Pankin talkkari kirjoitti...

Meilläkään ei muovipusseja ostella. Mutta roskapussien kanssa tulee joskus uupelo, enkä ole siihen keksinyt muuta kuin ostaa se muovipussi joskus. Sanomalehdistä tehty roskis kun ei tahdo kestää kantaa roskikselle asti. Ja on se vähän sottaistakin, vaikka ruokaroskis onkin erikseen.

Joskus ärsyttää kangaskassien hinnat, varsinkin jos on kierrätys- tai muuten ekohengessä tehtyjä. Ne osataan kyllä hinnoitella. Ehkäpä pitäisi opetella tekemään itse, niin saisi juuri sellaisen kuin haluaa ü

Hanna kirjoitti...

Meillä myös käytössä kangaskassit. Silloin tällöin tulee kyllä ostettua muovipussejakin, mutta ne menee sitten roskapusseiksi, vähän rikkimenneet menee vessan vaipparoskikseen. ;)

pappilan mummo kirjoitti...

Hieno juttu!
Mekin käytämme vain kangaskasseja -emme osta muovikasseja, mutta niitä joskus tulee kaupasta muuten.

Doris50 kirjoitti...

On nuo paljon kauniinpia ja persoonallisempia, kuin paperi- ja muovipussit.
Itse käytän nykyään pääasiassa Tupperin kylmälaukkua. Käy hyvin ruokaostoksiin niin kesällä kuin talvellakin.

Irwikissi kirjoitti...

Kaunista ja käytännöllistä - ja itsetehtyä =)