maanantaina, toukokuuta 11, 2015

Mitä saa tehdä ja mitä ei - Ota kantaa!

Swans and flowersMuutama viikko sitten kuvasin - kaikista säännöistä autuaan tietämättömänä - tämän kauniin mammajoutsenen pesässään. Hänen pesänsä on ihan autotien vieressä, sillan kupeessa ja kuvasin pitkällä zoomilla. Aivan tietenkin täpinöissäni jaoin joutsenmateriaalia Instagramissa, jossa eräs seuraajani ystävällisesti huomautti, että on laki ettei lintuja saa kuvata pesissään. Ohops, anteeksi - mietin kauan, että kehtaanko näitä joutsenkuvia nyt tänne blogiinkaan laittaa

No tässä pari. Älkää tehkö kuten minä teen vaan kuten minä sanon..vai mites se nyt menikään!? Hassu lintu, olisi nyt pesänsä tehnyt johonkin muualle kuin tien varteen. Isäni sanoi, että tämä pariskunta tekee joka kevät suunnilleen tähän samaan paikkaan pesän. Ehkä ovat tottuneet ohikulkijoihin ja autoliikenteeseen

Saako lintuja stalkata pitkän zoomiobjektiivin avulla? Kuka tietää..jos kaukaa kuvaa niin onko se väärin? Ja mikä on tarpeeksi kaukaa?We saw this beautiful swan few weeks ago. She had a nest beside car road (they must have been get used to people and traffic) and I took few shots with my 55-300mm Nikkor lens. I shared some swan material on my Instagram gallery and one of my followers said that there's a law that it's not allowed to photograph birds in nests. Ooops..I really didn't know that. Sorry!

And now I have been wondering if I dare share these here on my blog but here's few photos. Is it ok to photograph from afar with zoom lens and how many meters is ok? What do you think?


Kivaa maanantaita!!Have a nice Monday!!
42 kommenttia:

 1. No jos asia näin on niin täältä löytyy rikostoveri. Jos tuomio tulee, niin pyydetäänkö samaan selliin, voidaan jakaa kuvausvinkkejä =D. Itse pidän sääntönä sitä, että kuvata saa, ellei häiritse pesintä rauhaa tai ylipäätään ahdistele eläintä. Viimeksi eilen kuvasin pesivän joutsenen, ajoimme veneellä veneväylää pitkin ja hänen pesä oli ihan siinä vieressä, nappasin kuvan vauhdissa ja blogistani löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja varsinkin kun tuokin ihan tietoisesti ihmisten ilmoille tehnyt pesänsä, autotien viereen - päivittäin on liikennettä..niin luulisi ettei sillä ole merkitystä, että kävelenkö ohi ja kävelenkö ohi ja nappaan pari kuvaa. Joku maalaisjärki kai tuossa nyt on..ettei nyt ihan tietosesti mee pöpelikköön rämpimään ja pesää etsimään.

   Poista
 2. Siis häh, ai oikeasti laki?! Ymmärrän lain lintujen pesimärauhan takaamisesta, mutta että kuvaaminen kokonaan kielletty? Whaat! Sittenhän lakia rikotaan siinäkin, kun on näitä web-kameroita tungettu toisten risukoteihin ja ihmiset ruutujensa ääressä kotona seuraavat, kuinka pesintäpuuhat sujuu. :D Jotenkin aika hauskaa koko laki, vaikka ymmärränkin pointin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vähän hassulta kuulostaa.. Ja järkihän sen sanoo, että ei pesää mennä tonkimaan ja kuvaamaan niin ku jostain iha viereltä..enkä ees uskaltais, varsinkin lokit on iha hirveän kiukkuisia jos on vahingossa rannassa polkua pitkin kulkenut ja pesä ollut jossain siellä. Noista lokeista on välillä rannikolla ihan vaivaakin, tiiroista varsinkin kun ihmisten laitureille tekevät pesiä eivätkä päästä ihmisiä veneilleen.

   Poista
 3. Tietoa minulla ei asiasta ole mutta kieltämättä erikoiselta kuulostaa. Kun ei tuosta kuvauksesta varmasti minkäänlaista häiriötä autotien vieressä pesiville ollut. Joka tapauksessa- todella kauniita kuvia olet taas ottanut ❤ Mukavaa alkanutta viikkoa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, luulisi ohi menevät mopot ja autot häiritsevän enemmän kuin hiljaa seisova täti kameran kanssa. :D

   Poista
 4. Joo, luin asiaa koskevan viestin Birdlifen fb-sivulta muistaakseni. No, tunnustan myös kuvanneeni lintua pesällä...lintutornista käsin, ulkoilureitillä ja uimarannalla. 600mm:n putkella voi olla aika kaukana. Tuskin häiriintyy pesintärauha siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow - 600mm, onko pitkäkin range? Kromaattista poikkeamaa?

   Poista
 5. Enpä ole moisesta koskaan kuullutkaan. Toki se on itsestään selvää, ettei pesän lähelle mennä hyppelemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän on selvä! Täytyy kyllä myöntää, että mun blogista löytyy lähikuvia pikkulinnun pesästä kun oli linnulla pesä kengässä oven suussa. :O Hupsis..ei vaan maltettu olla ottamatta kuvaa siitä..

   Poista
  2. No, sama täällä. Viime kesänä lintu teki pesän meidän ulko-oven kranssiin, ja poikaset ja kaikki, otin kyllä kuvia, ja emme voineet koko aikaa taka-oveakaan käyttää :)
   Naapurin kissa sitten söi ne kaikki viisi tai kuusi poikasta. Paska.

   Poista
  3. Eikä..tyhmä kisu! Voi surullisuus!

   Poista
 6. No jopas! En ole kuullut minäkään ja niin ikään ihan sattumalta kuvausreissulla törmäsin pesään joka näkyi kävelytielle. Ja otin kuvia zoomilla heräävistä linnuista poikasineen ja otin kuvia vielä kun lähtivät pesästä ruokailemaan.
  Pitääpä seuraavalla kerralla muistaa sitten tämä :) Kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isoveli valvoo..heh..mun veljeltä tuli juuri meiliä (lukee muttei tänne kommentoi..hö..) että oli googletellut asiaa ja löysi päivänmääriä ja alueita missä pitäisi metelöintiä ja toimenpiteitä vältellä, mutta kyseessä oli sellaisia luonnonalueita - ei yleiset tiet ja kävelytiet. Ja vielä oli löytänyt jonkun lehtileikkeen, kyse oli kyllä tikasta, mutta siinä luki että yleisiltä kulkureiteiltä ja -poluilta käsin voi kuvata.

   Onhan noissa lintukirjoissa ja virallisilla lintusivustoilla kuvia linnuista ja pesistä jne..lintuharrastajilla toki automaattisesti pitkät zoomiputket, että ei heidän tarvi pesän vierelle mennä.

   Poista
 7. Kauniita kuvia, joka tapauksessa. ;)<3

  VastaaPoista
 8. Enpä usko että tuosta kuvaamisesta on haittaa lintujen pesimiselle ollut. Varsinkin kun olet zoomilla kuvannut ja linnut on pesänsä autotien viereen tehneetkin, niin on taatusti tottuneet ihmisiin ja kaikken muuhunkin "meteliin".
  Kauniit kuvat jäällen :)

  VastaaPoista
 9. en ole lakiin perehtynyt, joten en voi puhua lakiin perustuen, mutta maalaisjärjellä sanoisin, että jos menet pesän viereen, häiritset sillä olemassaolollasi lintuja tai mitä tahansa eläimiä, niin se on väärin. Jos kuitenkin pysyt kauempana, et metakoi ja kuvaat niin, että eläin ei häiriinny millään muotoa, on se ok. täpinöissäsi? Jos se tarkoittaa meteliä ja hyppelyä, pesärauhan rikkomista, niin onhan se väärin. eläin pelkää. Se haluaa puolustaa omaa jälkikasvuaan/muniaan. Käsittääkseni Joutsen ei ole hyökännyt sinua päin? Ei huutanut hätähuutoja? Häätänyt sinua tai ollut levottomana? maalaisjärjellä sanottuna sinä itse tiedät, kuinka olet toiminut ja kuinka lintu on toiminut sinua kohtaan.
  Upeita kuvia! Upea eläin tuo joutsen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täpinöissäni - siis että olin iloinen kun olin saanut hyviä kuvia. :D Eli ihan olin hiljaa ja rauhallinen, ei oo tapana hypellä ja mekkaloida julkisilla paikoilla sillee. ;) Lintu oli ihan tyynenä, poimi kaislaa nokallaan ja asetteli pesään. Ei kiinnittänyt valokuvaajaan mitään huomiota.

   Poista
 10. Upeita kuvia taas olet ottanut! Enpä ole ennen tuollaisesta laista kuullut. Eiköhän se koske vaan sitä, ettei lintuja häiritä.

  VastaaPoista
 11. Tuollaisesta en ole kyllä koskaan kuullutkaan! Olen opiskellut vasta valokuvaajaksi. Meille opetettiin, että eläimiä saa kuvata missä ja milloin vain (kunhan ei mennä kotirauhan rikkomisen puolelle siinä samalla) ja kuvia saa myös julkaista missä vain.

  VastaaPoista
 12. Olen ymmärtänyt, että joidenkin harvinaisten petolintujen pesäkuvaaminen on kielletty. Kuvaan itsekin juurikin joutsenia ja joitain pihapiirin tinttejä pesälläkin. Maalaisjärkä kun käyttää, niin tarpeeksi etäältä ja ainakin yritän jollain lailla "naamioitua" ja maastoutua. Ajattelen, että jos lintu pesii ihan pihapiirissä, niin on senverran tottunut ihmisiin, että noilla varotoimilla kyllä niitä kuvaan.

  Linnuthan on pesimäaikaan rauhoitettuja. Ja jos pesivää lintua häiritsee, niin vaaranahan on että koko pesintä epäonnistuu. Mutta joo, kyllä kuvaan pienin varotoimin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkulinnut kyllä hyörii ja pyörii ihmisten lähellä. Meilläkin välikatolla ja autotallin välikatolla aina tinttien pesiä.

   Poista
 13. Että mitä? Just. Ja kukapa nyt häiriköidä kuvaamisellaan edes haluaisi.

  Aivan huikean kauniit kuvat tässä, kaikki nämä! Onnittelut.

  VastaaPoista
 14. Thanks, Pieni, for your kind comment.
  Currently I'm a "little" busy, but one day I hopefuly will have enough time to find back to blogging.
  Regards from (in the meanwhile) summer-like Germany,
  Uwe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you for visiting here and enjoy your warm spring days! :)

   Poista
 15. I know here we have limits on how close you can get to eagles. Not sure about other birds. Beautiful photos.

  VastaaPoista
 16. I did not know of a law about taking a photo of a bird on a nest.. I know they have rules about how close you can get.. Beautiful swans and lovely images.. Enjoy your week ahead!

  VastaaPoista
 17. Wonderful images especially love the Swan on her nest.

  VastaaPoista
 18. Really, a law about photographing birds in their nests. If it doesn't bother then and they are comfortable then you are far enough away I would guess. Beautiful captures of the swan and I love all those blue flowers too.

  VastaaPoista
 19. Beautiful pictures. I love that gorgeous swan.

  VastaaPoista