keskiviikkona, helmikuuta 29, 2012

Tutorial - Valikoivat värit ja väripaletti
Lukijaltani tuli sähköpostia ja kysymys miten saan kamerallani kuvia, joissa on valikoivat värit. En tiedä miten muilla kameroilla homma toimii ja onko tätä toimintoa kaikissa malleissa, mutta meillä siis on Nikon D5100 ja siitä tämä toiminto löytyy.

Kuviani, joissa toimintoa olen käyttänyt näet mm. näissä postauksissa: TULPPAANIKUVAT ja VAALEANPUNAISIA SÄVYJÄ tai PUNAISIA SÄVYJÄ.

Tässä jonkinlainen ohjeistus - jalusta ja hyvä valo on plussaa!


1. Pyöräytä valintakiekkoa kohtaan "effects"
photo Nikon coolpix4500
 2. Avaa kameran näyttö ja käännä kuva näkymään siitä pikkuluukun sijaan. Pyöritä sitten peukkuni kohdassa olevaa rullaa kunnes tulee pipetin kuva ja teksti "valikoiva väri"
photo Nikon coolpix4500

photo Nikon coolpix4500
 3. Paina "ok" ja sitten pitäisi tulla alapuolen kuvan näkymä esiin. Sihtaa valkoinen pikkuruutu (kuvassa sateenvarjon kohdassa) haluamasi värin päälle ja...
photo Nikon coolpix4500
 4. ...valitse haluamasi väri käyttöön painamalla ok-napin yläpuolelta nuolta ylöspäin.
photo Nikon coolpix4500
 5. Sen jälkeen paina "ok" tai paina kerran laukaisunäppäintä. Tarkenna normaaliin tapaan ja ota kuva. Tässä kuvassa valittuna keltaiset sävyt.
photo Nikon D5100
 6. Jos haluat muuttaa valittua väriä niin paina tässä tilassa roskapöntön kuvaa ja valittu väri nollautuu taas harmaaksi ja voit valita uuden värin.
photo Nikon coolpix4500
 7. Tässä valittuna punaiset sävyt.

 8. Jos haluat valita enemmän kuin yhden sävyn niin sekin onnistuu. Valitse ensin yksi väri normaaliin tapaan, pyöräytä sitten rullaa (kuvassa yläoikealla) ja valinta siirtyy toisen ruudun kohtaan ja voit valita uuden värin. Ok-napin nuolilla voit säätää tuota numeroa joka kuvissa on nyt nro3 väriruutujen kohdassa, näin saat hienosäädettyä kuinka paljon sitä värisävyä kuvasta tulee mukaan.
photo Nikon coolpix4500

 9. Tässä kuvassa keltaiset sekä punaiset sävyt valittuina.
photo Nikon D5100
 10. Ja vielä kuva, jossa valittuna vihreä sävy.
photo Nikon D5100


No jos kamerastasi ei toimintoa löydy, voit samantyylisiä muokkauksia tehdä esim. ilmaisella Photoscapella. Toiminto on tosin hyvin rajoittunut siinä. Mutta kivoja juttuja silläkin saa tehtyä, postauksissani näitä muokkauksia mm. TÄÄLLÄ.

Avaa haluamasi kuva Photoscapessa, toiminnon löydät kun valitset "suodin" ja "vyöhyke (reunoilla" ja sieltä "harmaa". Sitten voit säätää kuinka iso alue on värillinen ja alueen reunan pehmeyttä. Alue on vain pyöreä joten se rajoittaa paljon.


Ja sitten kysyttyjä juttuja oli myös kuinka poimitaan värejä kuvasta väripalettiin. Tätä minäkään en oikein tiedä miten se virallisesti tehdään. Ilmeisesti jos haluaa päästä helpolla on syytä ostaa Photoshop tms. ohjelma. No Gimp on ilmainen, mutta siihen en ole kovin paljon perehtynyt enkä tiedä saako sillä helposti värit palettiin poimittua.

Photoscapella se onnistuu, mutta siinä on tosi kova homma. Katsotaas osaanko selittää!!!

1. Avaa haluamasi kuva ja säädä kirkkaudet tms. mitä haluat ja tallenna se.

2. Valitse "objekti" ja pipettitoiminnolla valkkaa kuvasta haluamasi väri.

3. Piirrä laatikkotoiminnolla tommonen boxi - siihen pitäisi tulla valitsemasi väri.

4.Sitten valitse "rajaa" ja rajaa neliön muotoinen alue, tallenna leikattu alue nimellä. Toista homma kunnes olet saanut kaikki värit kuvasta valittua ja tallennettua. Huh - tässä on hommaa!

5. Avaa sitten Photoscapesta toiminto "kuvien yhdistäminen" ja avaa siihen kaikki tallentamasi väriboxit. Valitse oikealta "viereen". Ikkunan yläosassa on pikkukuvina nuo väriboxit, voit hiirellä vedellä ne haluamaasi järjestykseen. Tallenna nimellä. Minä vielä valitsin "muokkaus" ja muutin väripaletin leveydeksi 640px, jotta se olisi kuvani kanssa yhtä leveä.

6. Avaa sitten Photoscapen "kuvien yhdistäminen" ja liitä siihen juuri tekemäsi väripalettirivi sekä siihen liittyvä kuva. Valitse oikealta "alas" ja kuvien pitäisi tulla päällekkäin, voit vaihtaa järjestystä yläosasta pikkukuvia siirtämällä hiirellä. Sitten voit vielä valita "muokkaus" ja lisätä omia juttuja, nimmarisi, rajata tms. mitä vain haluat muokata kuvaan.

7. Ja valmista tuli!!!Toivottavasti näistä ohjeista oli edes vähän apua ja selostuksistani sai selvää! Kysykää pois jos jäi jotain epäselväksi tai kertokaa jos väripaletin tekemiseen on Photoscapella joku helpompikin tapa!!!

Kuvan pienentämiseen ohjeet TÄÄLLÄ.

Mukavaa päivänjatkoa - me suuntaamme taas luistelemaan!4 kommenttia:

TeeTee kirjoitti...

Mahtavasti opastettu kuvien kera! Kiitos todella paljon. Olen tehnyt tämän prosessin aina photoshopissa, mutta on hyvä tietää kikat myös toisessa ohjelmassa.

Evelina kirjoitti...

Kiitos <3!
Mulla ei tietty oo tota effect-valikkoa :/..
Täytyy kokeillakin heti tota väripalettia :)!

Pieni Lintu kirjoitti...

TeeTee: No mulla ei Photaria ole, joutuu tyytymään näihin. :)

Evelina: Voi harmitus ettei sun kameralla saa tota.

~ode~ kirjoitti...

Kiitos näistä ja muistakin ohjeista valtavasti!!! Sinulla on todella IHANA JA KAUNIS blogi. Todellinen löytö! :) <3