tiistaina, marraskuuta 01, 2011

Helpompaa kuin luulet!Monet lukijat ovat kommentoineet neulepostauksiin, että voi kunpa osaisi itsekin tms. Mutta kuulkaa, ei se ole niin vaikeaa! Minä itse opettelin neulomaan viime talvena ja nyt jo mielestäni ihan kohtuullisen hyvin osaan tuon taidon - sitä ennen olin tehnyt vain ne koulun pakolliset sukat ja lapaset, saattaa olla, että joskus olen jotain kaulaliinaa aloittanut, mutta on jäänyt kesken ja olen sen purkanut.

Pantaankin kysyttiin ohjeita..voi että, mä olen niin surkea antamaan ohjeita kun sen valkoisenkin pannan tein vaan vähän sinne päin. No nyt tein toisen - harmaan - ja päätin vähän miettiä ohjeitakin.

Tosi selkeitä ohjeita löytyy sellaiselta sivulta kuin KÄSPAIKKA - linkitykset tässä postauksessa on sinne ja  sieltä kannataa kurkkia muitakin käsityöohjeita!! Ja linkkaan tähän postaukseen nyt kaikki nurjia silmukoita myöden, koska mä tiedän, että on todella monia, jotka ei sitä osaa tai muista - tai luulevat etteivät osaa!


Panta voi olla hyvä ekaksi neulomiskohteeksi, se on helppo, ei ole kantapään neulomista (vaikka ei sekään loppujenlopuksi vaikea ole) ja pannan neulot aika nopsaan niin et ehdi kyllästyä..heh! Yksinkertaiseen palmikkopantaan tarvitset kaksi sukkapuikkoa kokoa 3,5 tai 4 sekä apupuikon samaa kokoa - jos sinulla ei sellaista ole niin käy tähän hommaan se ylimääräinen sukkapuikkokin ihan hyvin. Oman pantani neuloin Novitan Ilona käsityölangasta ja sitä kului n.40g.

- LUO 30 aloitussilmukkaa
- OIKEA ja NURJA ohjeet jos et muista
- itse tein reunat niin, että nostin aina kerroksen ensimmäisen silmukan neulomatta, muitakin tapoja on REUNAAN
- oikean puolen kerros pannassani: 4o, 2n, 2o, 2n, 10o, 2n, 2o, 2n, 4o (yht.30 silmukkaa)
- nurjalla puolella siis: 4n, 2o, 2n, 2o, 10n, 2o, 2n, 2o, 4n
- neuloin näitä kerroksia aluksi yhteensä neljä, mukaan lukien siis oikean ja nurjan kerrokset ja sitten tein ensimmäisen palmikkokerroksen - PALMIKKO tulee siis tuohon keskelle, jossa on 10o silmukkaa


1. Palmikkokerroksen ensimmäiset silmukat neulotaan kuten yleensä, eli ensimmäinen nostetaan neulomatta + 3o, 2n, 2o, 2n


 2. Ota nyt apupuikko ja nosta 10stä keskisilmukasta puolet eli 5 silmukkaa neulomatta apupuikolle. Huom! Jos haluat, että palmikko kiertää eri suuntaan niin jätä apupuikko työn takapuolelle, omasta mielestä on paljon helpompi kun apupuikkoa pitää työn etupuolella. Joka toisen palmikkokerroksen voit halutessasi tehdä aina toisinpäin, ihan miten haluaa palmikoiden muodostuvan!


 3. Neulo nyt niistä 10stä keskisilmukasta ne viisi jälkimmäistä oikein, muista kiristää tarpeeksi ensimmäistä silmukkaa, että tulee siistiä jälkeä


 4. Nyt neulot ne viisi silmukkaa apupuikolta oikein. Tämä voi aluksi tuntua hankalalta, mutta tässäkin harjaantuu ajan kanssa, muista vahtia, että vasemmalta tavallisen puikon silmukat eivät pääse tipahtamaan!


 5. Nyt neulot palmikkokerroksen loput silmukat normaaliin tapaan, eli 2n, 2o, 2n ja 4o


- palmikkokerroksen jälkeen neuloin aina viisi välikerrosta, mukaanlaskettuna nurjan puolen kerrokset, ennen uutta palmikkokerrosta - välikerroksia voi tehdä useammankin jos haluaa palmikoiden välin olevan pidempi
- kun panta alkaa olemaan sopivan pituinen niin silmukat PÄÄTELLÄÄN, mun mielestä helpoin tapa on tehdä ylivetosilmukoita
- Yhdistä päät parsinneulalla ommellen


10 kommenttia:

TeeTee kirjoitti...

Voi ihanaa, kiitos! En olisi enää muistanut edes miten palmikkoa tehdään, vaikka olenkin joskus hamassa menneisyydessä sitä neulonut. Taidankin ottaa urakaksi yhden pannan, koska pipoa en laita päähäni, vaikka mikä olisi.. :)

Pieni Lintu kirjoitti...

TeeTee: minä olen kyllä sellanen vilukissa, että kyllä pakkasella pipo sujahtaa päähän ;)

Anonyymi kirjoitti...

Voi kiitos ohjeesta:) Tämän taidan toteuttaa seuraavaksi:)

Jasmiina kirjoitti...

Kiva ja selkeä ohje :)
Kyllähän minustakin aluksi tuntui että en vain osaa..mutta muutaman kerran kun ne puikot käteen nappasi niin johan alkoi sujua ;)

Pieni Lintu kirjoitti...

Memmi: Oleppa hyvä! :)

Jasmiina: Juu, minäkin ihan liian kauan pelkäsin..ajattelin että neulominen on jotain ihan hirveen vaikeeta. ;)

Anniina V blog kirjoitti...

Olipa kyllä ihanan selkeät ohjeet! Täytyykin varmasti noiden avulla vihdoin opetella tuo palmikkoneule.
Ja ehdottomasti jäädä lukijaksesi :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiva ohje, mutta mikä tuo Novita Ilona lanka on nykyään?

Pieni Lintu kirjoitti...

Voi että - en kyllä yhtään osaa sanoa!!! :O Olisikohan tämä ollut hiukan ohuempaa ja pehmoisempaa kuin 7-veljestä. Tästä on niin paljon aikaa, että en kyllä yhtään tiedä.

Laura kirjoitti...

Aivan ihana, kiitos ohjeesta!

Pieni Lintu kirjoitti...

Kiitos :)