tiistaina, elokuuta 09, 2011

Lollipops

:: KUVA ::Lasten lemppareita, Muumitikkarit. Meillä ei ole karkkipäivää erikseen, mutta ruuan jälkeen saavat jälkkäriksi jotain hyvää, esim. tikkarin tai keksin tms. Ostin Citymarketista taas kasan tikkareita, maksaa vain 0,10€/kpl siellä ja mies katsoi noista tuoteselosteet - itse en ole huomannut katsoa, olen vain olettanut, että kamalasti lisäaineita näissäkin. Mutta eihän näissä ole juuri mitään, siis siihen verrattuna että joissain karkeissa on kymmenittäin lisäaineita! Olettaisin että yhdessä värissä on aina kahta lisäainetta, sitruunahappoa ja tuota väriainetta!?

Sokeri, tärkkelyssiirappi,happamuudensäätöaine (E330),aromit (vadelma, omena, sitruuna), värit (E120, E141, E160a)

E330 Sitruunahappo on luonnossa esiintyvä sitrushedelmien happo, jota käytetään pääasiassa säilöntäaineena. Sitruunahappoa voidaan valmistaa luontaisesti sitrushedelmistä, mutta pääasiassa E330 on lähtöisin käymisteitse valmistetusta Aspergillus niger homeesta. Muita käyttökohteita ovat pesuaineet kalkinpoistossa, ruosteenestossa ja tahranpoistossa. Muita mielenkiintoisia kohteita on käyttö sikojen ripulilääkkeenä. Ei tiettävästi aiheuta terveydellisiä haittoja, tosin reilu käyttö (paljon sitrushedelmiä päivässä) voi vaikuttaa hammaskiilteeseen.
Harvinainen sitruunahappo-intoleranssi voi aiheuttaa iho-oireita kuten kuivaa ihoa, kutinaa ja ihottumaa sekä vatsaoireita ja huonovointisuutta. Sitruunahappo-intoleranssin oireet eivät yleensä ilmene välittömästi vaan vasta myöhemmin riippuen siitä kuinka paljon sitruunahappoa on nautittu ja kuinka hankala intoleranssi on.
E120 karmiinit, kokkiniili,karmiinihappo. Tätä lisäainetta saadaan naaraspuolisista kokenillikirvoista (Dactylopius coccus vanh. Coccus cacti). Tämä kirva asustelee Meksikossa ja Etelä-Amerikassa ja nauttii ravinnokseen kaktuksia. Elämäntehtävänä tällä hyönteisellä on tulla uutetuksi E120 lisäaineeksi ja siten antaa punainenväri makeisiin ja virvoitusjuomiin.
E141 Klorofyllikuparikompleksit, Klorofylliinikuparikompleksit ovat lehtivihreästä johdettua väriainetta.Tällä lisäaineella ei tiedetä olevan haittavaikutuksia.
Samankaltainen E140 Klorofylli, klorofylliini lisäaineen kanssa.
E160a karotenoidi, beta-karoteeni on kasvien luonnollisia pigmenttejä, joita löytyy lehtivihreästä. Näillä saadaan tuotteisiin kellertävä tai oranssi väri. Tämä lisäaine on pieninä määrinä hyödyllinen, sillä beta-karoteeni muuntuu elimistössä A-vitamiiniksi. Parhaimpia karoteenin lähteitä ovat porkkana, tomaatti, paprika, mansikka ja pinaatti. Suurina määrinä synteettinen beta-karoteeni voi kasvattaa syöpäriskiä .:: E-Koodit ::
 
5 kommenttia:

Nina kirjoitti...

Wau... Aika yllättävää. :)

Pieni Lintu kirjoitti...

Nina, eikö - positiivisesti yllättävää :)

Jasmiina kirjoitti...

Yllätti minutkin positiivisesti! :)

Kiva kun infosit, täytyykin mennä ostamaan muumi tikkareita! :)

Katja kirjoitti...

Muumitikkarit on pop meilläkin. Pidän niitä usein jossain jemmassa tilanteisiin joissa äkisti tarvitaan vähän helpotusta. Esillä ei voi pitää tai pojat söisi kaikki heti! Punainen on meillä suosikkiväri.

Pieni Lintu kirjoitti...

Punainen ja keltainen meillä suosikkeja, vihreäkin menee välillä :)