torstaina, toukokuuta 05, 2011

GrilliinKesä on grillaamisen aikaa

Meillä viikonloppuna grilliin matkasi VOILLA - ei margariinia kiitos - sipaistut Uotilan maalaisruislimput, joissa hiilareitakaan ei kovin hirvittävästi ole. Sopii siis karppaajallekin, 29g/100g. Hiukan puristettua valkosipulia päälle, ai mitä herkkua

Folionyytteihin käärästyt tomaatin puolikkaat. Tomaatti on niin hyvää ja terveellistä. Lämmitettynä ehkä vielä parempaa!

Grilliherkkujen kera maistuu tottakai salaatti - raikas ja tuore salaatti

Makkaroista valitsemme yleensä Vatajan makkaroita ja nakkeja. Lisäaineettomuus ja nitriitittömät on meidän mieleen. Eniten me kartetaan tuota natriumglutamaattia ruuassa

E250 natriumnitriitti on maa-ainessuola, jota käytetään elintarviketeollisuudessa säilöntäaineena sekä korostamaan liha- ja kalatuotteiden punaista väriä. Tällä lisäaineella tiedetään olevan terveydelle haitallisia vaikutuksia, sillä se muodostaa karsinogeenisiä yhdisteitä

E621 natriumglutamaatti on lähes kaikkien tuntema aromivahvenne. Natriumglutamaattia esiintyy luontaisesti maitovalmisteissa, lihassa, sienissä ja tomaateissa. Tämä ei kuitenkaan tee lisäaineesta haitatonta, sillä suurina annoksina nautittuna tämän on epäilty aiheuttavan päänsärkyä, pahoinvointia ja allergiaa. E621 lisäaineeseen kannattaa suhtautua varauksella ja välttää sen käyttöä – huolimatta siitä että tieteellisiä todisteita haitallisuudesta ei ole löydetty. Natriumglutamaatti antaa ruualle ja muille tuotteille makua ja siksi sitä on runsaasti marinaadeissa, sipseissä ja kastikkeissa tai maustesekoituksissa

Näistä voi lukea lisää esim. TÄÄLTÄ - mitä vaaraa näistä on erityisesti lapsille ja vanhuksille!


8 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Aika pitkälti sinun innoittamana, meidänkin perhe on alkanut katsomaan enemmän mitä suuhunsa laittaa. E621 on se koodi jota mieskin osaa jo välttää ja sitä ei enää meidän jääkaapista löydy :)

Muitakin lisäaineita ollaan pikku hiljaa alettu karttamaan ja siirtymään terveellisimpiin vaihtoehtoihin.

Lukisin mielelläni useamminkin näitä ruokaan ja lisäaineisiin liittyviä kirjoituksia, ne kiinnostavat nyt todella paljon, kun ovat ajankohtaista meidän perheessä! :)

Pieni Lintu kirjoitti...

Kiva kuulla Nanna. :) Yritän postailla enempi kunhan saan aikaseksi. :)

Täältä löytyy aika kivasti lisäaineista: http://e-koodi.com/

Pisaroita kirjoitti...

Kuin myös meillä vältellään kaikkia mahdollisia lisäaineita. Vatajan nakkien jälkeen ei kyllä muuta tee mieli syödäkään :)

Nina kirjoitti...

herkkua... pitäisi oikein ajalla paneutua siihen mistä ruokansa hankkii ja ottaa asioista enemmän selvää. Kevyttuotteita meillä ei käytetä ja valmisruokaa ei senkään vertaa. Mökillä meillä on suuret viljelmät, josta saadaan luomutuotteita pitkältä kesästä loppusyksyyn ja joitain tuotteita kauemminkin. Ruohonjuurikaupasta haen silloin tällöin jauhoja, joista leivotaan herkkuleipää.. Muuten en ole perehtynyt enempää noihin lisäainejuttuihin, mutta olisi kyllä tosi ihanaa syödä lisäaineetonta ruokaa ja varsinkin antaa lapsille sellaista. Tosi kiva kun teet tällaisia postauksia. :)

Hanna kirjoitti...

Nam, herkullista, tosi kiva ruoka postaus!

Riitta kirjoitti...

Herkkua! Valkosipuli ruisleivän päällä on tosi herkkua, tehdään aina paahdettuna talvella sama,
mut ei ootullu mieleenkään tuo grilli versio, täytyykin kokeilla :)

Tuire kirjoitti...

Tulisipa lämmin äitienpäivä niin kaivetaan mekin grilli esiin. :) Tomaatti on muuten terveellisempää kypsennettynä, silloin siihen muodostuu enemmän lykopeeniä. Ihana tuo Willvin-hoitolaukku.
Terveellisiä herkkupäiviä!

Anonyymi kirjoitti...

Täälläkään ei syödä natriumglutamaattia.. Jos jossain kylässä ruokaan laitetaan aromisuolaa, niin illalla onkin sitten huono olo ja pää kipeä..